Afgelopen zomer heeft stripverhalenmaker Jan Kruis het Nationaal Comité Sint Pannekoek opgericht. Lees het artikel op nu.nl!
Onder de bezielende leiding van striptekenaar Jan Kruis is onlangs het Nationaal Comité Sint Pannekoek in het leven geroepen. Bij dit heugelijke moment waren twee delegaties uit Groningen en Rotterdam aanwezig. Tijdens diezelfde bijeenkomst is Kruis zelf tot beschermheer benoemd. Dit gebeurde op 17 augustus om kwart over één ’s middags in het atelier van Kruis, de geestelijk vader van Jan, Jans en de Kinderen.
Elk jaar, op 29 november, wordt Sint Pannekoek overal in het land gevierd. Gezinnen en vrienden eten op deze dag samen pannenkoeken, waarbij men elkaar, met een pannenkoek op het hoofd, een Vrolijke en gezegende Sint Pannekoek wenst. Jan Kruis riep de traditie in het leven in één van zijn stripverhalen van Jan, Jans en de Kinderen, waarbij ook voor het eerst melding werd gemaakt aloude Rotterdamse traditie. Sint Pannekoek wordt vaak thuis met de familie gevierd, maar het is ook steeds gebruikelijker om het feest in grotere verbanden te vieren. Onder meer in Groningen en Rotterdam wordt het feest groots georganiseerd door een fanatieke organisatie.
Groningen
De oprichter van Sint Pannekoek Groningen, Annabelle Spanjaard, begon vijf jaar geleden. ‘Eerst gewoon met vrienden, zoals alle andere feestdagen. Maar omdat die groep steeds groter werd – er kwamen vrienden van vrienden en nog meer vrienden van die vrienden van vrienden – ontstond het idee om Sint Pannekoek op een grote locatie te vieren. Afgelopen jaar was dat de Wolkenfabriek. Dit jaar willen we uitbreiden naar 17 locaties in de stad Groningen, waaronder de Der Aa-kerk.’
Rotterdam
Joris van der Spek, Jan van Keulen en Gerbert Paanstra hebben de traditie in Rotterdam weer in het leven geroepen. Na enkele jaren in familie en vriendensfeer zijn zij in 2013 dit ook groots gaan vieren in de Koningskerk. ‘We wilden wat moois doen voor de vele, vaak minder rijke mensen in onze wijk. Gezelligheid en een of meerdere, heerlijke pannenkoeken, wie wil dat nou niet. In ons popup-restaurant kan iedereen, jong en oud, gratis pannenkoeken eten. De ingrediënten krijgen we gesponsord. Omdat er natuurlijk ook gasten komen die wel wat kunnen missen bedachten we het concept ‘jij bepaalt wat jij betaalt’. Het geld wat we zo inzamelen gaat het goede doel. Zo dragen we dus dubbel bij aan de wijk.
Tijdens de voorbereidingen is er intensief contact geweest met Jan Kruis. De oude Rotterdamse traditie zorgt zo voor gezelligheid en liefdadigheid. Op 29 november kijkt Jan Kruis vaak even mee via Skype. Ook komt er altijd even wat familie het feest meevieren’.
Opbrengst
Zowel in Groningen als in Rotterdam wordt het ‘jij bepaalt wat jij betaalt’ gehanteerd. Zo kunnen mensen met wat minder te besteden meedoen aan de traditie. De opbrengsten van de feesten gaan naar het goede doel. In Groningen is dat dit jaar een project van het Stripmuseum, dat vluchtelingen de taal wil leren met behulp van stripverhalen. De Rotterdamse organisatie wil de komende jaren haar opbrengsten doneren aan Stichting Jarige Job. Zij richt zich op de allerarmsten in de samenleving die niet in staat zijn om de verjaardag van de kinderen te vieren.
Het hele land
Omdat Sint Pannekoek zo’n groot succes is – vorig jaar zijn er meer dan 250.000 tweets over geschreven – besloot Jan Kruis dat het tijd was om een overlegorgaan in het leven te roepen voor Sint Pannekoek-vierders in het hele land: het Nationaal Comité Sint Pannekoek. Op het moment bestaat het Nationaal Comité uit de Rotterdamse en Groningse organisaties, maar het ligt in de lijn der verwachting dat volgend jaar ook andere steden zich bij het comité zullen aansluiten.
Kijk voor meer informatie op www.sintpannekoek.nl voor de activiteiten in Rotterdam en op www.sintpannekoekgroningen.nl voor de activiteiten in Groningen.